Sikarutto

Aiheuttaja:

  • Pestivirus, joka säilyy kuukausia tartuntavaarallisena sianlihassa ja sianlihatuotteissa.
  • Virus ei kestä hapanta (pH alle 5) eikä emäksistä ympäristöä (pH yli 10).
  • Virus kestää kuumennusta, esim. 60°C 5-20 min.
  • Vain sika ja villisika sairastuvat sikaruttoon, muut eläinlajit voivat levittää sitä.

 

Vakavuus:

  • Yksi vakavimmista sikojen tarttuvista taudeista.
  • Maailman eläintautijärjestö OIE:n listaama vaarallinen eläintauti.

 

Esiintyvyys:

  • Suomessa viimeksi 1917.
  • Useissa Itä-Euroopan maissa endeemisenä villisioissa (toimivat taudinkantajina): esim. Saksa, Slovakia, Liettua, Unkari, Romania, Bulgaria, Venäjä
  • Taudinpurkauksia sikaloissa 2000-luvulla esim. Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa

 

Leviäminen:

  • Siat erittävät virusta kaikissa eritteissään.
  • Leviää helposti tartunnan saaneen sian mukana, sianlihan ja sianlihatuotteiden (esim. metvursti), ihmisen, muiden eläinten, esineiden ja kulkuneuvojen välityksellä.
  • Villisiat alueittain viruksen kantajia.

 

Riskitekijät:

  • Eläinkauppa, sikojen tuonti EU-maista Pohjoismaiden ulkopuolelta
  • Kuumentamattoman, lihaa sisältävän ruokajätteen syöttö sioille
  • Tilavierailut Keski- ja Itä-Euroopan sikaloihin, ulkomaiset vierailijat Suomen sikaloissa
  • Villisiat endeemisillä alueilla (metsästys, jätteiden joutuminen sikojen ravinnoksi)


Itämisaika:

  • - 3-10 vrk.

 

Tautimuodot:

  • Akuutti (voimakas virulenssi eli viruksen taudinaiheuttamiskyky)
  • Krooninen (keskinkertainen virulenssi)
  • Piilevä eli subkliininen (heikko virulenssi)

 

Oireet:

Akuutti sikarutto:

  • aluksi siat vaisuja, huono ruokahalu, kankeus. Noin viikon kuluttua korkea kuume (41-42°C), silmän sidekalvotulehdus (likainen kyynelvana silmäkulmassa) ja ummetus, joka muuttuu ripuliksi. Myöhemmin kouristuksia, halvauksia ja verenkiertohäiriöitä (punaisia läikkiä korvissa, kärsässä, vatsassa ja raajoissa). Suurin osa (yli 90 %) sioista kuolee 10-20 vrk kuluessa.


Krooninen sikarutto: 

  1. vaihe: apatia, kuume, ruokahaluttomuus
  2. vaihe: siat näyttävät toipuvan parin viikon kuluessa
  3. vaihe: 1. vaiheen oireet uusiutuvat, kestää yleensä 1-3 kk

 

Piilevä sikarutto:

oireeton tai oireina vain luomisia, heikkoja, muumioituneita tai epämuodostuneita porsaita.

 

Epäily:

  • Samantyylisiä oireita voi esiintyä esim. sikaruusu-, salmonelloosi-, Aujeszkyn tauti-, tai myrkytystapauksissa (esim. lantakaasu).

 

Vastustus:

 

  • Ei hoitoa. Rokotus kielletty EU:n alueella.
  • Helposti leviävä eläintauti: vastustetaan Maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosaston (MMMELO) päätöksen nr. 1/EEO/95 mukaisesti (kaikki tartunnan saaneen sikalan siat tapetaan ja raadot hävitetään. Tilan ympärille muodostetaan vähintään 3 km leveä suojavyöhyke ja 10 km leveä valvontavyöhyke, joilla noudatetaan eritystoimia).

 

 

VARO SIKARUTTOA !

  1. Elävien sikojen tuonti Pohjoismaiden ulkopuolelta on suuri riski.
  2. Kuumentamattoman, lihaa sisältävän ruokajätteen syöttäminen sioille on kielletty! Myös lihavalmisteet, kuten makkara, voivat sisältää virusta (huom! matkatuliaiset, tuontiliha, ja -valmisteet).
  3. Vältä vierailua Keski- ja Itä-Euroopan sikaloissa. Välttämättömien vierailujen yhteydessä muista suojavarusteet, 48 h -sääntö ennen suomalaiseen sikalaan menoa, sauno perusteellisesti matkan jälkeen sekä pese ja desinfioi vierailulla käytetyt vaatteet ja kengät (esim. saunassa).
  4. Villisian metsästys esim. Saksassa tai Baltian maissa muodostaa riskin etenkin, jos lihaa tuodaan Suomeen ja sitä joutuu sikojen ruuaksi.
  5. Muista aina, että sikarutto on helposti leviävä eläintauti: se leviää sian ja muiden eläinten, ihmisen, lihan, lihatuotteiden, saastuneen rehun, kuivikkeiden, kuljetuskaluston ja muiden varusteiden välityksellä.
© ETT ry