Siilojen puhdistusohje

Periaate:

AINA TOIMITAAN KUIN KYSEESSÄ OLISI SALMONELLATARTUNTA JA SEN MAHDOLLINEN LEVIÄMINEN PYRITÄÄN ESTÄMÄÄN!

 

Jos umpisiilo ulkotiloissa:

  • alustan kalkitus teollisuushienokalkilla (SL 90)
  • siilon puhdistus, pesu höyrypesurilla tai huolellinen mekaaninen puhdistus: kaikki rehu ja pöly saatava pois
  • sen jälkeen desinfiointi (jos pakkasasteita, esim. alkoholipitoinen desinfektioaine tai formaldehydikaasutus)

 

Huom! kriittisinä pisteinä siilon yläosa (kondenssiveden tiivistämä rehupöly) ja pohjakartio sekä spiraalin lähtöpesä

 

Jos umpisiilo sisätiloissa:

  • rehuvaraston imurointi siilojen ympäristöstä teollisuusimurilla (imurin desinfiointi työn jälkeen)
  • siilon puhdistus kuten edellä
  • lopuksi rehuvaraston lattian kalkitus, kun lattia kuivunut

 

Jos ko. rehua avosiilossa samassa tilassa, kaikki siilot tyhjäksi ja tehdään kuten edellä.

Tarvittaessa tai toimijan niin halutessa voidaan ottaa puhtausnäytteet siilon kriittisistä pisteistä
(kts. edellä).

 

ETT:n pintapuhtausnäytteenotto-ohje:

Rehualan laitoksista ja kalustoista otetaan pintapuhtausnäytteitä salmonellan esiintymisen ja tartunnan leviämisriskin kannalta kriittisistä pisteistä. Näytteillä seurataan salmonellan mahdollista esiintymistä tuotantolaitteissa ja -ympäristössä.

  • Näytteenottokohteet ja näytteenottotiheys määritellään laitos/kalustokohtaisesti toimijan omavalvontasuunnitelmassa.

 

Pintapuhtausnäytteiden ottamiseen soveltuvat steriloidut, vedellä, puskuroidulla peptonivedellä tai fysiologisella NaCl -liuoksella kostutetut noin 5 x 5 cm:n kokoiset vaahtomuovikuutiot, noin 10 x 10 cm sideharsotaitokset tai Vettex-liinasta leikatut palat.

  • Näytteenottovälineet voidaan steriloida joko autoklaavissa tai keittämällä kostuttamiseen käytettävässä liuoksessa, näytteenoton jälkeen ne pakataan esimerkiksi kertakäyttöisiin, 1-2 litran pakastepusseihin. Näytteenotossa käytetään näytekohtaisia kertakäyttöhansikkaita.

 

Näytteet toimitetaan tutkittaviksi Eviran hyväksymään elintarvike- ja ympäristölaboratorioon.

© ETT ry