Rehuntuontiohje tuottajille

  • Varmista aina omalta meijeriltäsi/teurastamoltasi/munapakkaamoltasi, onko tuonti tuotantosopimuksen puitteissa mahdollista. Salmonellavakuutus vaatii, että tilalla käytettävien tuontirehujen tulee olla kotimaassa salmonellakontrolloituja. Monien yritysten tuotantosopimukset edellyttävät, että rehut on hankittava vain positiivilistalla olevien yritysten kautta, jolloin suora tuonti ei ole mahdollista.
  • Ota ajoissa ennen tuontia yhteyttä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran rehuvalvontaan (Evira, puh: 029 530 0400) saadaksesi tietoa tuonnille asetetuista viranomaisvaatimuksista.
  • Sovi myyjän kanssa kauppaehdot; esim. mikäli tuotteesta löytyy salmonellaa, tuote kuumennetaan tai happokäsitellään Eviran hyväksymällä tavalla myyjän kustannuksella tai ostajalla on oikeus palauttaa erä.
  • Otata välittömästi tuonnin jälkeen ennen tuontirehuerän käyttöönottoa eräkohtainen salmonellanäyte Eviran näytteenotto-ohjeen mukaisesti joko Eviran valtuuttaman tarkastajan tai muun riittävän asiantuntemuksen omaavan näytteenottajan toimesta. Rehu on tutkimuksen ajan karanteenissa.
  • Näytteet tutkitaan salmonellan varalta joko Eviran hyväksymässä laboratoriossa tai muussa laboratoriossa, jolla on käytössä akkreditoitu menetelmä salmonellan tutkimiseen rehuista.
  • Rehut otetaan käyttöön vasta negatiivisen salmonellatutkimustuloksen valmistumisen jälkeen. Säilytä tutkimustodistus.

 

ETT ry:n tiedote suoramarkkinoinnin riskeistä 20.2.2015

© ETT ry