Rehuauton pesuohje

Jos rehunkuljetusautolla ajetaan useita kuormia päivässä riskialttiilla alueella (esim. BRSV, salmonella), auto puhdistetaan ja desinfioidaan joka lastauksen välillä. Normaalioloissa, kun mitään herkästi leviävää tautia ei kuljetusalueella ole tiedossa, on peruspesujen lisäksi tehtävä desinfiointi esim. kerran viikossa todennäköisesti riittävä. Desinfiointitarvetta määriteltäessä on huomioitava erityisesti alueen tautiriski, auton reitti (riskittömät alueet ensin), monellako tilalla kierroksen aikana käydään, tapahtuuko lastin purku erilliselle lastauslaiturille/rehuvarastoon tms. vai onko käytävä eläinsuojassa tai esim. lantalan välittömässä läheisyydessä jne.

 

ESIPESU

Irtolian poisto; mikäli on syytä epäillä, että autoon jääneessä jätteessä (rehu, vilja, mäski jne.) on taudinaiheuttajia, huolehditaan jätteen hygienisestä hävittämisestä esim. polttamalla tai kompostoimalla.

 

PESU

Ennen varsinaista pesua tehdään ns. alkudesinfektio kostuttamalla pestävät kohteet
a) desinfioivalla pesuaineella tai
b) pesevällä desinfiointiaineella.
Alkudesinfioinnissa voidaan käyttää tarkoitukseen soveltuvia happamia tai emäksisiä pesu/desinfiointiaineita. Happamien ja emäksisten valmisteiden sekoittamista on ristireagoinnin takia syytä välttää.Käytettävä liuos valmistetaan käyttöväkevyyden ylärajalle. Valmistajan antamia laimennus- ja käyttöturvallisuusohjeita tulee noudattaa. Painepesurin pesuaine-annostus säädetään maksimiin ja pesuneste levitetään matalaa painetta käyttäen.

Annetaan liota mielellään vähintään 15 min. Pesu aloitetaan ylhäältä alas ja edestä perälle päin. Huolehditaan myös irrotettavien osien taustojen ja alustojen pesusta.

 

DESINFIOINTI

Desinfiointi tehdään pesun jälkeen kuivahtaneelle pinnalle, jotta huokoiset pinnat avautuisivat ja desinfiointiliuos voisi ulottua syvemmälle.
Desinfioinnissa voidaan käyttää tarkoitukseen soveltuvia happamia tai emäksisiä desinfiointiaineita. Valmistajan antamia laimennus- ja käyttöturvallisuusohjeita tulee noudattaa.
Desinfioinnissa käsittelyjärjestys on sama kuin pesussa. Pinnan tulee kostua lähes valuvaksi. Desinfiointiliuoksen annetaan vaikuttaa 15-30 min. pintojen huokoisuudesta riippuen.

 

HUUHTELU TARVITTAESSA

Huuhtelusuositukset vaihtelevat desinfiointiainevalmisteittain. Mikäli käytettävä aine on syövyttävää, on käsitellyt pinnat syytä huuhdella puhtaalla vedellä.

  • puu-, kuitu-, teräs-, muovi- ja maalatut pinnat voidaan yleensä jättää huuhtelematta
  • alumiini-, kupari-, messinki- ja valurautapinnat suositellaan huuhdeltaviksi

 

Desinfiointilaitteen huuhtelu puhtaalla vedellä desinfioinnin lopulla parantaa laitteen kestävyyttä erityisesti, jos siinä on paljon alumiiniosia. Viikkohuollon yhteydessä voitelu (dieselillä, öljyllä tms.) ja kuivatus ehkäisevät koneen kulumista.

Etenkin kuljetusauton käydessä tartunta-alttiilla alueella olisi hyvä kenkien puhdistuksen lisäksi myös desinfioida ne. Erittäin leviämisherkän epidemian tapauksessa tulee myös auton renkaat desinfioida siirryttäessä tilalta toiselle.

Jalkineiden desinfiointia varten voidaan autossa kuljettaa mukana esim. sumutepulloa, jossa on käyttövalmista desinfiointiaineliuosta. Jalkineet pestään perusteellisesti ja sumutetaan tilalta lähdettäessä.

Jalkineiden, kuljetustilojen tai esim. auton pyörien desinfiointiin voidaan käyttää myös mm. Premier-paineruiskua. Ruisku kulkee kätevimmin mukana kuljetusauton hyttitilassa ja sen jäätymistä on vältettävä. Liian kova paine voi pumpattaessa aiheuttaa säiliöön hiushalkeamia.

© ETT ry