Saneeraus

  • Eläin vapautuu salmonellatartunnasta, mikäli se ei saa uutta tartuntaa suun kautta 
  • Tartuntaketjun katkaisun onnistuessa suurin osa eläimistä vapautuu tartunnasta 3-4 kuukauden kuluessa
  • Salmonellavakuutuksen suojeluehdot edellyttävät hoitavan eläinlääkärin laatimaa kirjallista saneeraussuunnitelmaa

 

Ruokintalinjan puhtaus on saneerauksen onnistumisen kannalta oleellinen tekijä

  • Rehujen, erityisesti väkirehuvaraston, salmonellavapaus
  • ”Puhtaiden" ja "likaisten" kulkureittien erottaminen
  • Ruokintapöydän eristäminen
  • Ruokintalinjan puhtauden varmistaminen ympäristönäytteillä

 

Eläintiheyden pienentäminen

  • Tartuntapaineen alentaminen
  • Puhdistus- ja desinfektiotoimien mahdollistaminen
  • Hygienian ylläpito
  • Kroonikkojen poisto

 

Puhdistus ja desinfektio

  • Irtonaisen lian ja rojun poisto
  • Alkupuhdistus ja -desinfektio huolella, mahdollisesti pesufirmat
  • Jatkossa kuivadesinfektio rakennushienokalkilla, ruokintapöydän desinfektioon, esim. VIRKON-S
  • Liika kosteus usein haitallista; ei jatkuvaa runsasta veden käyttöä
  • Painepesuria ei tule käyttää eläinten ollessa navetassa; saattaa levittää tartuntaa
  • Kuivalannan desinfiointi kompostoimalla
  • Lietelannan desinfiointi kalkitsemalla tai ilmastamalla

 

Pikkuvasikat alttiita tartunnalle

  • Hyvä synnytyshygienia, tarvitaessa vasikan pesu desinfektioaineilla
  • Hyvä ruokintahygienia
  • Piimäjuotto ternimaitokauden jälkeen

 

Tartuntaketjun katkaisu navetasta pellolle

  • Salmonellapitoisen lannan levitys mielellään vain viljalle kylvettäville maille
  • Laitumien uudistaminen
  • Kovapohjaiset kulkureitit
  • Tarharuokinta
  • Rehun hapotus niittoruokinnassa

 

Säännölliset kontrollinäytteet tartunnasta vapautumisen jälkeen

  • Karjaan mahdollisesti jääneet kantajaeläimet saattavat levittää tartuntaa
  • Ympäristön salmonellareservoaarit saattavat aiheuttaa uuden taudinpuhkeaman
  • Saneerauksen vaatimat uhraukset menevät hukkaan, jos tartunta päästetään uudelleen leviämään

 

Lisää saneerausohjeita: kts. Ohjeet ja lomakkeet

© ETT ry