Belgiassa matalapatogeeninen lintuinfluenssa levinnyt useille tiloille

09.05.2019

Belgiassa on huhtikuun puolivälin jälkeen löytynyt matalapatogeeninen lintuinfluenssa H3N1 -tartunta jo 33 siipikarjatilalta. Tilat sijaitsevat kaikki maan pohjoisosassa, Flandersin alueella. Ensimmäinen tapaus ilmeni ulkoilevilla munintakanoilla, minkä jälkeen tartuntaa on löytynyt sekä munintakanaloista että myös useilta jalostuspolven emotiloilta.

Tartunnan saaneissa yksiköissä on ollut selkeitä kliinisiä oireita, mm. kohonnutta poistumaa ja muninnanlaskua. H3-tyypin matalapatogeeninen lintuinfluenssa ei ole virallisesti vastustettava eläintauti (ei aiheuta mitään pakollisia toimenpiteitä), eivätkä tämän tyyppiset virukset yleensä saa  aikaan näin voimakkaita oireita. Belgiassa yritetäänkin nyt selvittää, onko oireiden takana joku muu taudinaiheuttaja, ja myös sitä, miten tartunta on voinut levitä näin laajasti. 

Oireet ovat olleet niin vakavia, että ne aiheuttavat tiloille tuntuvia taloudellisia tappioita. Belgiassa on eilen järjestetty laaja kokous, jossa tuottajat ovat vaatineet keskushallintoa ottamaan vastuulleen taudin vastustuksen koordinoinnin. Kokouksessa on päätetty perustaa saneerausrahasto, josta tuottajille korvataan aiheutuneita tappioita.

Tuottajia on ohjeistettu suojaamaan siipikarjaansa kaikin mahdollisin tavoin, mm. rajoittamaan kävijöiden määrää tiloilla. Samoin rehukuljetusten hygieniaan on annettu lisäohjeita. 

Lintuinfluenssatilanne muuten rauhallinen Euroopassa

Tänä keväänä Euroopassa ei juurikaan ole todettu korkeapatogeenisia lintuinfluenssatapauksia. Vain Bulgariassa on ilmennyt HPAI H5N8 -tyypin tartuntaa helmikuun puolivälin jälkeen 18 tilalla, ja yhteensä n. 450 000 lintua on kuollut tai lopetettu tartunnan vuoksi.

Venäjä ei ole raportoinut uusia H5N8-tapauksia enää tammikuun lopun jälkeen.

© ETT ry